Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästeiden käyttö

9/21/2022

Helsingin kaupunki

Käyttäjää ymmärtävää UX/UI-suunnittelua: kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ASTI-järjestelmä

Helsingin kaupungin alueella käytettävällä ASTI-järjestelmällä haetaan lapselle esimerkiksi paikkaa varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta. Asiakkaina ovat sekä varhaiskasvatuksen työntekijät että ne vanhemmat, joiden lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen. Lapsia on varhaiskasvatuksen piirissä alueella noin 30 000, joten vaatimukset järjestelmän sujuvalle toiminnalle ovat mittavat. Tulevaisuudessa järjestelmän käyttöä on tarkoitus laajentaa myös kouluikäisiin.

Weasel Software on ollut mukana projektissa osana Gofore Oy:n työryhmää. Vastuualueina on ollut esimerkiksi järjestelmän käytettävyyden suunnittelu, käyttäjätutkimusten laatiminen ja toteuttaminen sekä asiakasmaksuihin liittyvien toiminnallisuuksien design.

“Asti-järjestelmän on täytettävä vaativat julkishallinnon saavutettavuuden ja käytettävyyden vaatimukset. Näiden kriteerien täyttyminen varmistetaan suunnittelemalla palvelu yhdessä käyttäjien kanssa”, toteaa Senior UX Designer Jukka Taipalus.

Käyttäjälähtöinen muotoilu on Weasel Softwaren ammattilaisilla toteuttamisen keskiössä, tehdäänpä designiä minkä kokoiseen hankkeeseen tahansa. Näin isoon ja laajalle käyttäjäkunnalle suunnattuun järjestelmään se kannattaa tehdä erityisen huolellisesti: niinpä työkaluina on käytetty muun muassa käyttäjähaastatteluja, prototyyppaamista ja fasilitoituja työpajoja.

Järjestelmä on tällä hetkellä suunnattu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, mutta kehitystyötä tehdään, jotta samaan järjestelmään saataisiin sisällytettyä myös koko perusopetuksen kaari sekä toisen asteen opinnot. Projekti tulee jatkumaan tulevina vuosina, ja olemme ylpeitä saadessamme olla mukana rakentamassa maailman parasta koulutusjärjestelmää!

MEIDÄN VASTUULLAMME OVAT:

Käyttäjähaastattelut

Käyttäjätarpeiden kartoitus

Käyttöliittymäsuunnittelu ja prototyypit

Design-workshoppien fasilitointi

Käytettävyystestaus

Saavutettavuusarvioinnit