Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästeiden käyttö

7/26/2022

Nysse & Vilkku

Joukkoliikenteen aikataulujulisteet helposti Tampereelle ja Kuopioon

Joukkoliikenteen aikataulujen tarjoaminen niin, että jokaisella pysäkillä on tarjolla juuri sitä koskevat tiedot – kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä taustalla on valtava määrä dataa, joka pitää ensin käsitellä ja sitten tarjota havainnollisessa muodossa. Lopputulokseksi tarvitaan helppolukuinen kokonaisuus, joka näyttää aikataulujen lisäksi muutakin matkustajille tärkeää pysäkkikohtaista tietoa.

Weasel Softwaren kehittämä ja ylläpitämä Joukkoliikenteen aikataulugeneraattori -palvelu vastaa tähän tarpeeseen ohjelmistolla: se käsittelee tarjotusta joukkoliikenteen raakadatasta jokaiselle pysäkille yksilöidyn, havainnollisen julisteen, josta selviää muun muassa pysäkin kautta kulkevien linjojen pysäkkikohtaiset aikataulut, linjojen tunnukset ja niiden käyttämät reitit, sekä muu asiakkaan tarvitsema tieto esimerkiksi lippujen hinnoista tai matkustusvyöhykkeistä.

“Julistegeneraattori tarjoaa mahdollisuuden luoda jakeludata, joka kertoo yksittäin jokaisen pysäkin tiedot: minkä kokoinen juliste pysäkille tarvitaan, kuinka monta niitä tarvitaan ja missä järjestyksessä julisteet halutaan tulostaa, jotta niiden jakelu olisi mahdollisimman helppoa”, kertoo projektipäällikkö Rauli Heikkinen Weasel Softwarelta.

Tampereen seudulla bussipysäkkien lisäksi pysäkkijulisteita on nähtävillä myös ratikkapysäkeillä. Lisäksi Weasel oli räätälöimässä Tampereen seudun joukkoliikenteen käyttöön Waltti-ruutuja ohjaavaa järjestelmää.

“Sekä Tampereen että Kuopion joukkoliikenneviranomaiset olivat kuulleet hyvää palvelustamme, sillä olimme jo toteuttaneet sen Fölille Turkuun. Tämä onnistunut esimerkki johti siihen, että projekteista sovittiin ja niitä lähdettiin urakoimaan”, kertoo projektipäällikkö Henri Valkama Weasel Softwarelta.

Noin puoli vuotta kestävän intensiivivaiheen aikana muokattiin sovellus kaupunkien joukkoliikennedataan sopivaksi, sillä jokaisen kaupungin joukkoliikennelinjastojen reitti- ja aikatauludata on hieman erilaista. Siksi sama ohjelmisto ei suoraan sovi eri kaupunkien tarpeisiin.

Uudistimme Kuopiossa pysäkkiaikataulut vuonna 2021 yhteistyössä Weasel Softwaren kanssa. Joukkoliikenteen aikataulugeneraattori saimme luotua pysäkkikohtaisia aikatauluja pysäkeille ja siistittyä informaatiota, kun A4-tulosteet korvattiin isommilla julisteilla. Olemme olleet tyytyväisiä uusiin pysäkkiaikatauluihin ja yhteistyöhön Weaselin kanssa.

Tero Myyryläinen

Kuopion seudun joukkoliikenne

MEIDÄN VASTUULLAMME OVAT:

Sovelluskehitys

Ylläpitää ja tarvittaessa kehittää konversiotyökalua, joka muuntaa GTFS dataa Jore-muotoon

Tulosteiden layouttien muodostaminen ohjelmallisesti

Projekti- ja palvelunhallinta

Ylläpitopalvelut ja jatkokehitys

Pilvipalvelutuki (Azure ja AWS)

KÄYTETTYJÄ TEKNOLOGIOITA:

Node.js

React.js

REST API

Amazon AWS