Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästeiden käyttö

2/9/2024

Turun kaupunginkirjasto

Kirjaston kirjat sinne, missä niitä halutaan lainata: Turun kaupunginkirjaston “kelluva kokoelma” -hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Weasel Software!

Oikeat kirjat oikeassa kirjastossa, jotta lainaaja saa haluamaansa luettavaa – tähän tarpeeseen Turun kaupunginkirjasto haluaa vastata Weasel Softwaren avustuksella. Kirjaston henkilökunnalle halutaan myös enemmän aikaa keskittyä asiakaspalveluun: halutaan älykäs järjestelmä, joka vastaa kirjojen sijoittelusta eri kirjastoihin.

Kirjaston käyttäjät lainaavat kirjoja yhdestä kirjastosta ja palauttavat ne toiseen. Erityisen suosittuja palautuspaikkoja ovat sellaiset lähikirjastot, jotka sijaitsevat liikenteen solmukohtien lähellä ja joissa on helppokäyttöiset parkkialueet.

Tämä aiheuttaa aineiston epäsuhtaa eri kirjastojen välillä, ja kuormittaa myös kirjastohenkilökuntaa: Toisissa kirjastoissa kirjoja on liikaa suhteessa lainausmääriin, ja toisaalla puolestaan vajausta. Tällä hetkellä kirjaston henkilökunta ilmoittaa sekä puutteista että ylitarjonnasta toisiin alueen kirjastoihin Teams-chatilla.

Kirjoja myös kuljetellaan ahkerasti paikasta toiseen: Turun alueella peräti 7 000–15 000 nidettä kuljetetaan kuukausittain pakettiautolla kirjastosta toiseen, sekä varausten toimittamiseksi lainaajille että kokoelmien tasapainottamiseksi. Tällä hetkellä tasapainottaminen tapahtuu suurelta osin “näppituntuman” perusteella.

Järjestelmä suosittelee kirjalle uutta kotikirjastoa

Weasel Softwaren tavoitteena on rakentaa kirjastonhoitajien avuksi älykäs järjestelmä: se kertoo, mitkä palautuneet kirjat kannattaa lähettää mihinkin kirjastoon ja antaa myös suosituksen siitä, mitä kirjoja liian täydestä kirjastosta tulisi lähettää johonkin toiseen toimipisteeseen. Järjestelmään saataisiin kirjattua myös “avunpyyntöjä” niistä kirjastoista, joissa kokoelma on huvennut liian ohueksi.

Weasel Software voitti järjestelmän suunnittelusta ja toteutuksesta järjestetyn kilpailutuksen, ja lähti toteuttamaan hanketta yhdessä Turun kaupunginkirjaston kanssa vuodenvaihteessa 2023–2024. Ratkaisu toteutetaan asiakkaalle räätälöitynä Saas-palveluna Amazon Web Services pilvestä, palvelun saatavuuden, joustavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi.

“Kirjastossa odotetaan kovasti Kellutin-työnimellä kulkevan työkalun valmistumista. Sen toivotaan omalta osaltaan ratkaisevan kelluvan kokoelman tasapainotukseen liittyviä haasteita. Hienoa, että Weasel Software on tarttunut kehitystyöhön”, toteaa Turun kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Kaisa Hypén.