Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästeiden käyttö

11/15/2022

Tampereen ja Kuopion bussipysäkeille uutta ilmettä – aikatauluista vastaa Weasel Software

Joukkoliikenteen julistegeneraattori on ohjelmisto, joka muodostaa pysäkkikohtaisen aikataulun sille tarjotusta datasta ja lisäksi tarjoaa pysäkin kautta kulkevien bussilinjojen tiedot ja reitit selkeästi. Weasel Softwaren kehittämä ja ylläpitämä ohjelmisto ja sen avulla tehdyt julisteet valloittavat nyt Tampereen ja Kuopion joukkoliikenteen.

“Sujuvasti toimiva joukkoliikenne on kaupungeille tärkeä voimavara. Ja mitä helpommalta joukkoliikenteen käyttäminen kaupunkilaisista tuntuu, sitä useampi sitä käyttää. Tässä pysäkkipalvelut ovat keskeisessä osassa, kertoo projektipäällikkö Rauli Heikkinen Weasel Softwarelta.

Weasel Softwaren avoimen lähdekoodin pohjalta kehittämä ja ylläpitämä Joukkoliikenteen julistegeneraattori -ohjelmisto käsittelee tarjotusta joukkoliikenteen raakadatasta jokaiselle pysäkille yksilöidyn, havainnollisen julisteen. Siitä selviävät muun muassa pysäkin kautta kulkevien linjojen pysäkkikohtaiset aikataulut, linjojen tunnukset ja niiden käyttämät reitit, sekä muu asiakkaan tarvitsema tieto esimerkiksi lippujen hinnoista tai matkustusvyöhykkeistä.

Tampereella myös raitiovaunun pysäkkijulisteet on tehty samaa ohjelmistoa käyttäen.

Suomalaisen joukkoliikenteen puolella

Ensimmäisenä ohjelmistolla tehdyt julisteet otti käyttöön Turun seudun joukkoliikenne Föli.

“Sekä Tampereen että Kuopion joukkoliikenneviranomaiset olivat kuulleet Föliltä hyvää palvelustamme. Tämä onnistunut esimerkki johti siihen, että uusista projekteista sovittiin ja niitä lähdettiin urakoimaan”, kertoo projektipäällikkö Henri Valkama Weasel Softwarelta.

Myös Oulussa ja Kuopiossa sama palvelu on jo käytössä, ja matka jatkuu edelleen myös muihin Suomen kaupunkeihin.

Palvelun muokkaaminen kunkin kaupungin tarpeisiin sopivaksi kestää noin puoli vuotta, sillä jokaisen joukkoliikenneyhtiön data on hieman eri tavalla jäsenneltyä esimerkiksi reittien ja aikataulujen osalta. Siksi sama ohjelmisto ei suoraan sovi eri kaupunkien tarpeisiin.

“Joukkoliikenne on vihreämpi valinta kuin yksityisautoilu, joten sen vetovoimasta huolehtiminen on tärkeää myös yhteiskunnallisten vaikutusten vuoksi”, summaa Heikkinen.

Lue lisää siitä, miten Joukkoliikenteen julistegeneraattori sovitetaan paikkakuntakohtaiseksi.

Dataa ymmärrettävässä muodossa

“Sujuvasti toimiva joukkoliikenne on kaupungeille tärkeä voimavara. Ja mitä helpommalta joukkoliikenteen käyttäminen kaupunkilaisista tuntuu, sitä useampi sitä käyttää.”

Meille se tärkein kohtaamispiste tapahtuu joukkoliikennepysäkillä. Matkustaja haluaa tietää milloin seuraava bussi tulee, mitkä linjat pysäkin kautta kulkevat ja mitä reittiä ne ajavat.

Niinpä suunnittelimme Joukkoliikenteen aikataulugeneraattorin, joka osaa muodostaa fiksun ja ymmärrettävän pysäkkiaikataulun. Taustalla on valtava määrä dataa, mutta ohjelmisto paketoi sen helposti ymmärrettävään muotoon

Weasel Software Oy on voimakkaasti kasvava suomalainen ohjelmistoyritys, jonka omistavat sen työntekijät. Se toteuttaa ohjelmistoprojekteja, tarjoaa niihin liittyviä palveluita ja välittää asiantuntijoitaan erilaisiin ohjelmistokehityksen rooleihin. Yrityksen pitkäaikaisia ​​asiakkaita ovat muun muassa Liikennevirasto, Valtioneuvoston kanslia, Eläketurvakeskus ja useat suomalaiset joukkoliikenneyhtiöt.

Weasel Software Oy:n liikevaihto vuonna 2022 oli 4 miljoonaa euroa, sillä on noin 44 työntekijää ja lisäksi verkostossaan yli 1 000 asiantuntijaa.