Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästeiden käyttö

11/28/2021

Joukkoliikenteen aikataulut helposti ja havainnollisesti – julistegeneraattori luo oikean julisteen jokaiselle bussipysäkille
Jussi Suutala

Weasel Softwaren kehittämä joukkoliikenteen julistegeneraattori on onnistunut lyhyessä ajassa saavuttamaan kiinnostusta lukuisissa kaupungeissa: alunperin Turussa käyttöön otettua ohjelmistoa ollaan nyt viemässä esimerkiksi Kuopioon, Tampereelle ja ehkä muutamaan muuhunkin kaupunkiin.

Julistegeneraattori muodostaa automaattisesti siihen syötetyn datan perusteella bussien reitit ja pysäkkiaikataulut, jonka jälkeen jokaiselle bussipysäkille on mahdollista tulostaa räätälöity juliste. Juliste kertoo bussien saapumisajat tälle pysäkille, näyttää pysäkin ohi ajavat linjat reitteineen ja määränpäineen ja kertoo muuta matkustajan kannalta tarpeellista tietoa.

Seuraavana Kuopio

Kun julistegeneraattori saatiin valmiiksi Turun seudun joukkoliikenteelle eli Fölille, Weasel Software otti yhteyttä Kuopioon ja esitteli heille tätä Turussa onnistuneesti toteutettua ratkaisua. Hyvin nopeasti päädyttiin siihen, että Kuopiolle toteutetaan Proof of Concept (POC) -projekti, jossa todennetaan sovelluksen toimivuus Kuopion omaa GTFS-dataa vasten. Vuoden 2020 lopulla toteutetun onnistuneen POC-projektin jälkeen Kuopio päätti tilata koko sovellusprojektin.

“Kuopio innostui Fölin julistegeneraattorista ja sen antamasta lisäarvosta kaupunkilaisille. Luonnollinen tapa oli ensin toteuttaa POC-projekti ja näin varmistaa, että Fölin sovellus sopii myös Kuopiolle. POC-antoi hyvät edellytykset onnistuneeseen sovellusprojektiin”, sanoo Henri Valkama, joka toimi projektipäällikkönä Kuopiolle toteutetussa POC-projektissa.

Projekti eteni Kuopiossa ripeällä tahdilla: se käynnistettiin helmikuun alussa ja valmista oli toukokuun ensimmäisellä viikolla. Uudet julisteet näkyvät Kuopion katukuvassa kesällä 2021.

Projektissa yhdistyy Weaselin kannalta uutta ja tuttua tekemistä. Itse julistegeneraattorin muokkaaminen ja toiminta on tuttua, mutta Kuopion kaupunki, sen ihmiset sekä liikenteen ominaispiirteet ovat uusia.

Projekti toteutetaan ketterillä menetelmillä, jotta päästäisiin joustavasti ja avoimesti Kuopion seudun joukkoliikenteen, Vilkun kannalta toimivaan lopputulokseen. Tärkeää on pitkin projektin kehitystyötä avoin keskustelu sekä välitulosten esittely, jotta eteneminen oikeaan suuntaan voidaan varmistaa. Näin uusia ideoita esimerkiksi ulkonäöstä tai tiedon esittämisestä voidaan ottaa työksi pitkin matkaa sekä hylätä tai lykätä tehtäviä, jotka eivät sillä hetkellä oleellisia.

Julistegeneraattori säästää aikaa ja vaivaa

Käyttöönoton jälkeen Weasel Software tarjoaa julistegeneraattorin jatkokehitys- ja ylläpitopalveluita kaupungeille.

”Generaattorin hyötyinä nähdään vanhaan tilanteeseen verrattuna, että saadaan entistä laajemmin informaatiota pysäkeille, esimerkiksi pysäkkikohtaiset aikataulut. Aikaisemmin on ollut aikataulukirjasta lähtöpysäkin aikataulut linjoittain”, kommentoi Kuopion joukkoliikenteen edustaja.

Julistegeneraattorin käytöstä liikkeelle lähtenyt yhteistyö Turun seudun joukkoliikenteen (Fölin) kanssa on jo laajentunut siihen, että Weasel Software toteutti myös sovelluksen, jonka avulla laadittiin Fölin painettu bussiaikataulukirja keväällä 2021. Föli oli projektiin erittäin tyytyväinen, sillä se saatiin valmiiksi muutamassa viikossa Fölin tilauksesta. Nyt kaikki turkulaiset voivat hakea oman aikataulukirjansa Fölin palvelupisteistä.

Weasel on myös ylpeä siitä, että tällä hetkellä yhteistyössä Fölin kanssa työstetään linja-autojen sisällä sijaitsevien näyttöjen hallintasovellusta: sen avulla Föli voi itse säädellä näytöillä vaihtuvaa sisältöä. Tämän lisäksi näytöillä näytetään samanaikaisesti tietoa matkan etenemisestä ja esimerkiksi seuraavista pysäkeistä.

Kovan kysynnän ja mielenkiinnon ansiosta julistegeneraattori laajentunee tulevaisuudessa lukuisiin suomalaisiin kaupunkeihin helpottamaan joukkoliikenteen toiminnan arkea. Weasel Softwaren katse on kääntyneenä myös muiden Euroopan maiden suuntaan:

”Meillä on loistava tuote, jota toivon mukaan päästään viemään myös ulkomaille lähiaikoina”, kommentoi toimitusjohtaja Juha Laurila.

author

Kirjoittaja on projektinhallinnan konkari, jolla on ollut kunnia työskennellä rautaisten ammattilaisten kanssa tässäkin projektissa. Vapaa-aikana huolehtii logistisista palveluista kodin, koulun ja harrastusten välillä.

Jussi Suutala

Project Manager