Käytämme sivustollamme evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Evästeiden käyttö

11/19/2024

Aivan uutta keksimässä: Kellutin-järjestelmä rakentui palvelumuotoilun ja UX:n yhteistyönä
Markku Lukkarinen

Turun kaupunginkirjastolle on kehitetty Suomen ja maailman mittakaavassa aivan uraauurtava järjestelmä: Kellutin. Se on tekoälyyn perustuva kirjastojärjestelmä, joka optimoi kirjojen siirtoja Turun eri lähikirjastojen välillä paikallisten asiakkaiden lukutottumusten perusteella. Kun lainauksista kertyy dataa, järjestelmä oppii paremmin ja paremmin rakentamaan juuri sille kirjastolle soveltuvaa kokoelmaa.

Kyseessä on ainutlaatuinen systeemi, joten kaikki piti miettiä ja keksiä itse – referenssejä ja benchmarkkeja ei ollut tarjolla. Tässä Weasel Softwaren toteuttamassa projektissa palvelumuotoilu ja UX-suunnittelu tekivät tiivistä yhteistyötä: näin varmistettiin sekä käyttäjien tarpeiden huomioiminen että tekninen toteutettavuus. Itse pääsin olemaan mukana projektissa UX-suunnittelijana.

Kenttätutkimuksen kautta yhteisymmärrykseen

Koko projektin keskiössä oli käyttäjälähtöisyys, joka lähti liikkeelle käyttäjien tarpeiden määrittelystä. Kenttätutkimus turkulaisissa kirjastoissa toikin hyvin esiin tulevien käyttäjien, eli kirjastohenkilkunnan, tarpeet.
Tarpeet saatiin esille haastattelemalla kirjastohenkilökuntaa ja seuraamalla heidän työskentelyään todellisissa arjen tilanteissa. Erityisesti perehdyimme siihen, miten kirjastojen kokoelmaa tasapainotettiin: se nojasi hyvin pitkälti kokeneiden kirjastonhoitajien “näppituntumaan” ja keskinäiseen viestittelyyn Teamsissa. Kenttätutkimuksesta saadut tulokset analysoitiin huolella, ja niiden perusteella rakennettiin pohja koko projektin suunnittelulle.

Oivalluksia käyttäjiltä

Projektin alkuvaiheessa laadimme yhdessä palvelumuotoilija Miia Turusen kanssa konseptikuvia ja käyttöliittymäprototyyppejä, joita testattiin ja kehitettiin vaiheittain loppukäyttäjien antaman palautteen perusteella. Palautteessa nousi esille esimerkiksi tarve hallita tekoälyn ehdotuksia manuaalisesti, ja tarvittaessa “ylikirjoittaa” ne. Tämä johti siihen, että käyttöliittymään lisättiin mahdollisuus ohittaa tekoälyn suositukset.
Palvelumuotoilija keskittyi projektissa erityisesti käyttäjäkokemuksen kokonaiskuvaan ja palvelupolun saumattomuuteen, kun taas itse UX-suunnittelijana keskityin järjestelmän käyttöliittymäratkaisujen kehittämiseen ja käytettävyyden optimointiin. Tärkeintä oli saada järjestelmästä sellainen, että se soveltuu kirjastohenkilökunnan arkeen mahdollisimman saumattomasti: käytön tulisi tuntua mahdollisimman helpolta ja ymmärrettävältä. Tässä myös onnistuttiin palautteen perusteella hyvin.

Tulevaisuuden kehitysnäkymät

Kellutin on tällä hetkellä ollut Turun kaupunginkirjastolla testissä muutaman kuukauden ajan, ja siitä saatu palaute on ollut positiivista – tekoälyjärjestelmä nopeuttaa ja helpottaa kirjastojen kokoelmien hallintaa. Käyttöliittymän ja palvelukonseptin kehitys jatkuu, ja saadun käyttäjäpalautteen perusteella järjestelmästä tulee yhä monipuolisempi ja käyttäjälähtöisempi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa järjestelmälle löydetään käyttäjiä myös muualta Suomesta.

author

Kirjoittaja on UX:n kehäkettu, jonka prototyypit puhaltavat projektit eloon. Vapaa-ajalla hänet löytää todennäköisimmin autotallista hitsaamasta.

Markku Lukkarinen

Senior UX Designer